Togrutanie
+4
Talym
Sallaros
Maginia
Ansarras
8 posters
Tarcza Republiki :: Kanon :: Rasy
Strona 1 z 1
Togrutanie
Hej! Chciałbym Wam tutaj przedstawić poradnik o tym, kim są i jak RPić Togrutanami. Szczerze powiem, że tworząc Talyma, nie wiedziałem tych wszystkich rzeczy. Dopiero w trakcie gry, gdy zacząłem bardziej się interesować RP i chciałem poprawić swoje umiejętności RPienia, postanowiłem poczytać co nieco na temat tej rasy. Nie spodziewałem się wtedy, że dowiem się tylu ciekawych rzeczy.
--- PODSTAWOWE INFORMACJE ---
Planeta macierzysta: Shili (zamieszkują również inne światy, np. Kiros)
Język: basic, togruti
Wzrost: 150-190 cm
Średnia długość życia: 95 lat
Cechy charakterystyczne: montrale, lekku
Zdolności: echolokacja
--- BIOLOGIA ---
Rasa ta bez wątpienia jest bardzo charakterystyczna. Przyczyniają się do tego ich rogi (montrale) oraz głowoogony (lekku). To te pierwsze odpowiadają właśnie za echolokację. Jest to m.in. spowodowane ich pustym wnętrzem, chociaż niektóre grafiki pokazują, że w ich środku znajduje się szkielet. Natomiast lekku służą im do komunikacji jako element języka togruti. Dodatkowo wykorzystują je podczas polowań. Głowoogony Togrutan różnią się od tych twi'lekańskich. Najczęstszym kolorem skóry jest czerwony. U tego typu osobników występują również pionowe białe pasy. Jest to pozostałość po drapieżnych przodkach, którzy przystosowali się do krycia w trawie turu, na planecie Shili. Mimo tego ich skóra i pasy przybierają wiele innych kolorów. Skóra Togrutan jest zimna w dotyku, która pod wpływem silnych emocji dodatkowo nabiera kontrastu.
Togrutanie są rasą mięsożerną. Żywią się głównie roślinożernymi zwierzętami, np. thimiarami. Najczęściej zjadają je żywcem, używając swoich ostrych kłów. Ich ofiary zazwyczaj dostają konwulsji, przez co rozeszły się fałszywe plotki, jak to w uzębieniu Togrutan znajduje się trucizna. Mimo to wielu osobników tej rasy nie zaprzeczało faktowi, jakoby byli jadowici.
--- KULTURA ---
Rasa ta jest bardzo spokojna i pokojowa, ale to nie znaczy, że w walce są słabi. Wręcz odwrotnie. Są to godni przeciwnicy. Najczęściej poruszają się w dużych grupach. Potrafią również bardzo szybko dostosować się do innych kultur. Nie znoszą samotności. Potrzebują życia w towarzystwie. Odosobnienie może doprowadzić u nich do depresji. Indywidualność jest przez nich przestrzegana jako coś dziwnego. Tak czy siak, najczęściej do władzy dochodziły właśnie osoby odmienne.
Wielu Togrutan dołączało do szeregów Jedi. Większą część stanowiły kobiety. Wiadomo również, że ich rasa służy Zakonowi Jedi od samych jego początków. Ich wrażliwość na Moc również jest charakterystyczna. Wynika to z ich przeciętnego poziomu midichlorianów. Nadrabiają to swoją wyjątkową więzią ze środowiskiem, które pomaga im się dostroić do Żywej Mocy. Przez to najczęściej chodzą bez obuwia. Na dodatek uważają, że ich dusze są połączone z ziemią, a tego rodzaju odzież zakłóca tę więź. Oczywiście zdarzają się wyjątki.
Na Shili panuje monarchia dziedziczna. Natomiast na Kirosie rządzi gubernator. Togrutanie zazwyczaj mieszkają w wioskach, najczęściej ukrytych. Ważnym elementem togrutańskiej kultury są polowania. Udział biorą w nim nawet dzieci. Wystarczy, że potrafią utrzymać broń. Dodatkowo nie udziela się im jakiegoś specjalnego treningu. Uważają, że ten, kto nie potrafi nadążyć za grupą, powinien zostać porzucony. Często spotykają się przez to z krytyką, ale według nich słaba jednostka nie może narażać swojego "stada". Największym zagrożeniem dla Togrutan i na odwrót jest akul. Zwierzę to napada na ich wioski i budzi grozę. Przez to wszystko wywiązały się nowe tradycje. Z zębów akula i dodatku metalów i pereł zaczęli tworzyć charakterystyczne ozdoby, zakładane na głowę. Prawo do tego mają tylko ci, co w pojedynkę zabiją akula.
Jeżeli chodzi o ich imiona, to zaglądając do różnych źródeł, możemy zauważyć pewne istotne rzeczy. Ich imiona najczęściej mają dwie sylaby. 3-sylabowe imiona są rzadziej spotykane, ale to nie znaczy, że nie występują. Z nazwiskami jest podobnie. Ważną cechą jest też "melodyjność" ich imion.
--- WAŻNE INFORMACJE DO GRY RP ---
- mięsożerność
- uzębienie złożone z kłów
- zdolność echolokacji
- indywidualizm jest według nich "dziwny"
- unikanie noszenia obuwia
- imiona i nazwiska mają najczęściej dwie sylaby
- charakterystyczne ozdoby akul są noszone dopiero po zabiciu tego zwierzęcia w pojedynkę
- ich skóra jest zimna
- pod wpływem emocji ich ubarwienie staje się bardziej wyraziste
--- PODSUMOWUJĄC ---
Montrale są tak ważne, jak uszy i oczy. Wykorzystuj je. W końcu nie każdy może używać tak ciekawej zdolności, jaką jest echolokacja. Nie zapominaj również o tym, że Tugrotanin ma lepsze połączenie z otaczającym go światem, niż jakakolwiek inna rasa. Wystarczy tylko, że ściągniesz obuwie! Oczywiście możesz być jednym/jedną z tych, którzy zapomnieli lub nie nauczyli się korzystać z tej właściwości (hejka Talym!). Musisz mieć też na względzie, że Togrutanie najchętniej spędzają czas w towarzystwie, a nienawidzą samotności. Hmm... W sumie... Z tymi kłami dostosowanymi do jedzenia mięsa możesz się nawet rzucić na cudzą szyję
Dziękuję za poświęcony czas i mam nadzieję, że poradnik się przyda!
źródła:
http://www.ossus.pl/biblioteka/Togrutanie
http://swtorista.com/articles/a-lore-appropriate-togruta-in-swtor-togruta-naming-conventions/
Ostatnio zmieniony przez Talym dnia Pią Lut 02, 2018 12:21 pm, w całości zmieniany 4 razy
Talym- Admin
- Liczba postów : 332
Re: Togrutanie
Bardzo dobry temat i świetnie napisany poradnik. Zwięzły i na temat. Nie wiedziałam, że mają takie zęby. Trzeba będzie kiedyś narysować uśmiechającego się Talyma. XD
Żeby nie robić offtopu, pytanie: jak to jest z "łatami" na ich twarzach? Są to tatuaże, tak jak to jest u zabraków, czy też może ich naturalny kolor skóry? Ostatnio się nad tym zastanawiałam, bo zauważyłam, że w swtorze są dostępne takie same wzory jak Asoki Tano i może ma to jakieś większe znaczenie.
Maginia- Zarząd Tarczy
- Liczba postów : 483
Dzięki wielkie, Witma!
Szczerze Ci powiem, że sam nie wiem. Nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat. Nawet szukałem jakichś grafik noworodków, lecz nic z tego. Ale patrząc właśnie na Zabraków i Rattataki, śmiem twierdzić, że to również są tatuaże. Tym bardziej, że takie regularne i geometryczne kształty raczej nie występują naturalnie. Zapewne jest to jedna z niedopowiedzianych kwestii
Szczerze Ci powiem, że sam nie wiem. Nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat. Nawet szukałem jakichś grafik noworodków, lecz nic z tego. Ale patrząc właśnie na Zabraków i Rattataki, śmiem twierdzić, że to również są tatuaże. Tym bardziej, że takie regularne i geometryczne kształty raczej nie występują naturalnie. Zapewne jest to jedna z niedopowiedzianych kwestii
Talym- Admin
Dodam, że Togrutanie mają skłonności do kanibalizmu bo tego mi w tym brakuje :p
Gość- Gość
To co na twarzy to raczej bym dala na cos w rodzaju makijarzu bo u Asoki jak jest starsza wzor sie nieco rozni.
Moim zdaniem to wygląda tak, jakby skóra na twarzy nieco jej się rozciągnęła, przez co wzory na policzkach i brwiach się wydłużyły, a wzory z czoła zaczęły uciekać pod rogi. Wiem, że z bliznami tak jest, że kiedyś mogły być np. na skroniach, a po latach dojrzewania okazuje się, że tych blizn już nie widać, bo schowały się za linią włosów. U Ahsoki mogło być tak, że wraz z kształtowaniem się twarzy (widzimy, że z okrągłej stała się bardziej podłużna) przemieściły się te "łaty".
Maginia- Zarząd Tarczy
- Liczba postów : 483
Przypomnial mi sie kawał o Cher : że tyle razy miała lift twarzy, że teraz ma sutki na policzkach
W sumie, to te białe wzory u starszej Ahsoki uciekają chyba pod tę właśnie ozdobę z zębów akula, niżeli pod same rogi. Znalazłem też takie oto zdjęcie:
zdjęcie młodej Ahsoki
Tutaj te wzory wyglądają, jak niedorozwinięta wersja tych późniejszych Jakby nie spojrzeć, kolor ich skóry i montrali jest naturalny i wynika z dostosowania do terenu. Może w takim razie faktycznie się rodzą z tymi wzorami?
zdjęcie młodej Ahsoki
Tutaj te wzory wyglądają, jak niedorozwinięta wersja tych późniejszych Jakby nie spojrzeć, kolor ich skóry i montrali jest naturalny i wynika z dostosowania do terenu. Może w takim razie faktycznie się rodzą z tymi wzorami?
Talym- Admin
Możliwe, że te wzory rozwijają się wraz z nimi - wraz z wiekiem stają się coraz bardziej skomplikowane i złożone.
A mała Ahsoka ma prześliczne oczy
A mała Ahsoka ma prześliczne oczy
Zim- Jedi
- Liczba postów : 269
Dokładnie tak i dokładnie tak, Zim!
Talym- Admin
Oo Bo Junior <3
Świetny poradnik, jak znajdę czas przetłumaczę coś o Purebloodach.
W końcu czuję się zobowiązana...
kochane lewusy <3
Świetny poradnik, jak znajdę czas przetłumaczę coś o Purebloodach.
W końcu czuję się zobowiązana...
kochane lewusy <3
Dziękuję, Shurr W takim razie czekam z niecierpliwością!
Talym- Admin
Robiłbym Ashokę jak mój wujek szwagier golfa trójkę ... a tak na serio zawsze miałem wrażenie że jak się wskoczy Togrutom na plecy to mozna nimi sterować za pomocą tych różek jak dżojstikiem D:
Skoltus- Agent
- Liczba postów : 677
Świetną grafikę znalazłeś, Zim Tak patrząc na nią, wydaje mi się, że może faktycznie to jest po prostu ubarwienie ich skóry, które z wiekiem zmienia kształt.
Talym- Admin
UPDATE:
Uwaga! Informacja ta nie jest niczym potwierdzona. Jest to zwykły mit. Prawdopodobnie pomyłka ta wynika z niepoprawnego zrozumienia języka angielskiego lub zwykłych wygłupów w trakcie RP, które skończyły się takimi plotkami. Chodzi o to, że słowo "cannibal", znaczące oczywiście "kanibal", jest bardzo podobne do słowa "carnivore", które znaczy "mięsożerca". Oprócz tego również togrutańska kultura mogła zostać źle zrozumiana. Jak wiadomo, Togrutanie podczas polowań zostawiali nieradzące sobie osobniki, pozostawiając ich pastwie losu. Może ktoś zrozumiał to tak, że takiego kogoś zjadano?
Podsumowując, jest to kit, mit i nie ma to niczego wspólnego z prawdą.
Dodam, że Togrutanie mają skłonności do kanibalizmu bo tego mi w tym brakuje :p
Uwaga! Informacja ta nie jest niczym potwierdzona. Jest to zwykły mit. Prawdopodobnie pomyłka ta wynika z niepoprawnego zrozumienia języka angielskiego lub zwykłych wygłupów w trakcie RP, które skończyły się takimi plotkami. Chodzi o to, że słowo "cannibal", znaczące oczywiście "kanibal", jest bardzo podobne do słowa "carnivore", które znaczy "mięsożerca". Oprócz tego również togrutańska kultura mogła zostać źle zrozumiana. Jak wiadomo, Togrutanie podczas polowań zostawiali nieradzące sobie osobniki, pozostawiając ich pastwie losu. Może ktoś zrozumiał to tak, że takiego kogoś zjadano?
Podsumowując, jest to kit, mit i nie ma to niczego wspólnego z prawdą.
Talym- Admin
Tarcza Republiki :: Kanon :: Rasy
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: