Kryształy
+2
Maginia
Skoltus
6 posters
Tarcza Republiki :: Kanon :: Bronie
Strona 1 z 1
Kryształy
W wyniku pewnej dyskusji i moich zastanowień, uzgodniłem zgodnie z Sall, żeby połączyć oba kanony pod względem kryształów.
Jaka jest różnica? Już opisuję.
W starym kanonie, kryształy jakie były wykopane, taki kolor miały, naturalnie nie występowały niektóre kolory kryształów, na przykład czerwony był syntetyczny, tworzony sztucznie.
W nowym natomiast, każdy kryształ jest pusty po wykopaniu i nabiera koloru w czasie gdy jego właściciel się na nim skupia, medytuje, i tak dalej. Wtedy przybiera on kolor stosowny do osoby.
Niebieski - dla użytkowników jasnej strony mocy o średnim lub słabym połączeniu z mocą, którzy najczęściej skupiają się na walce, lecz nie zawsze.
Zielony - dla użytkowników jasnej strony mocy o silnym połączeniu z mocą, którzy skupiają się na rozwijaniu umiejętności z nią związane.
Żółty - kolor żółty oznacza szpiega, osobę która potrafi maskować swoją obecność.
Fioletowy - ten kolor ukaże się komuś, w kim ciemna strona mocy i jasna są w balansie bez wyraźnej przewagi.
Czerwony - ukaże się każdemu użytkownikowi ciemnej strony który zagłębia się w jej tajniki.
Różowy, lub kolory do niego zbliżone - kolor, ten występuje niezwykle rzadko, u osób które straciły kogoś im bardzo, bardzo bliskiego.
Pozostałe kolory nie mają jasno określonego znaczenia, każdy inny jest specjalnym przypadkiem.
Tak jak napisałem powyżej, dla Tarczy oba źródła kryształów są poprawne, co rozszerza możliwości RP, niektórzy z radością będą używali kryształów staro kanonowych gdy inni, będą bez problemu mogli godzinami medytować nad kryształem który będzie wyrażał ich osobę, wiążąc miecz z osobą z pośrednictwem mocy.
W razie wątpliwości, jedyne co zostało zmienione na potrzeby tarczy to dodanie pustych kryształów do starego kanonu, konkretne kopalnie miałby konkretne kryształy.
Jaka jest różnica? Już opisuję.
W starym kanonie, kryształy jakie były wykopane, taki kolor miały, naturalnie nie występowały niektóre kolory kryształów, na przykład czerwony był syntetyczny, tworzony sztucznie.
W nowym natomiast, każdy kryształ jest pusty po wykopaniu i nabiera koloru w czasie gdy jego właściciel się na nim skupia, medytuje, i tak dalej. Wtedy przybiera on kolor stosowny do osoby.
Niebieski - dla użytkowników jasnej strony mocy o średnim lub słabym połączeniu z mocą, którzy najczęściej skupiają się na walce, lecz nie zawsze.
Zielony - dla użytkowników jasnej strony mocy o silnym połączeniu z mocą, którzy skupiają się na rozwijaniu umiejętności z nią związane.
Żółty - kolor żółty oznacza szpiega, osobę która potrafi maskować swoją obecność.
Fioletowy - ten kolor ukaże się komuś, w kim ciemna strona mocy i jasna są w balansie bez wyraźnej przewagi.
Czerwony - ukaże się każdemu użytkownikowi ciemnej strony który zagłębia się w jej tajniki.
Różowy, lub kolory do niego zbliżone - kolor, ten występuje niezwykle rzadko, u osób które straciły kogoś im bardzo, bardzo bliskiego.
Pozostałe kolory nie mają jasno określonego znaczenia, każdy inny jest specjalnym przypadkiem.
Tak jak napisałem powyżej, dla Tarczy oba źródła kryształów są poprawne, co rozszerza możliwości RP, niektórzy z radością będą używali kryształów staro kanonowych gdy inni, będą bez problemu mogli godzinami medytować nad kryształem który będzie wyrażał ich osobę, wiążąc miecz z osobą z pośrednictwem mocy.
W razie wątpliwości, jedyne co zostało zmienione na potrzeby tarczy to dodanie pustych kryształów do starego kanonu, konkretne kopalnie miałby konkretne kryształy.
Ostatnio zmieniony przez Egarea dnia Wto Sie 23, 2016 7:46 pm, w całości zmieniany 1 raz
Gość- Gość
Re: Kryształy
Można by to było jakoś rozwinąć czyt. dodać więcej kolorów i znaczeń. Można to zrobić z lore a można też ... wymyślić jakieś swoje znaczenia dla specyficznych kryształów dostępnych w grze Dzast sejing Ega nie denerwuj się
Skoltus- Agent
- Liczba postów : 677
Skoltus, wiedz że naprawdę nie wiem jak by mi się chciało, ale nie jestem w stanie wypisać znaczenia dla każdego koloru który istnieje i nie istnieje, bo nawet ich wszystkich nie znam. Wypisałem tylko znaczenie tych najbardziej powszechnych, które mogły być spotkane.
Gość- Gość
Egarea napisał:Skoltus, wiedz że naprawdę nie wiem jak by mi się chciało, ale nie jestem w stanie wypisać znaczenia dla każdego koloru który istnieje i nie istnieje, bo nawet ich wszystkich nie znam. Wypisałem tylko znaczenie tych najbardziej powszechnych, które mogły być spotkane.
Ok przepraszam nie było tematu To się już więcej nie powtórzy No chyba że będe wredny :*
Skoltus- Agent
Coś mi się nie zgadza. W jednym z filmików na temat lore SW była mowa o tym, że kolory mieczy Jedi są zależne od funkcji, jaką wykonują. Z tego, co pamiętam, niebieskie były dla wojowników, zielone dla dyplomatów, a żółte dla strażników. Stąd mi nie pasuje - żółty kolorem dla kogoś, komu nie można ufać? To się bardzo kłóci z tym kolorytem, który podałam.
W ogóle w takim razie nikt nie będzie miał żółtych mieczy - bo po co agent/zdrajca miałby, włączając klingę, od razu się zdradzać? Zawsze używałby kolorowych, kryształów, tak sądzę. Chyba że ta wiedza nie jest powszechnie znana, a jedynie dla nas, graczy.
W ogóle w takim razie nikt nie będzie miał żółtych mieczy - bo po co agent/zdrajca miałby, włączając klingę, od razu się zdradzać? Zawsze używałby kolorowych, kryształów, tak sądzę. Chyba że ta wiedza nie jest powszechnie znana, a jedynie dla nas, graczy.
Maginia- Zarząd Tarczy
- Liczba postów : 483
Dokładnie, też słyszałem, że żółte to dla strażników, ale też białe.
Ansarras- Sith
- Liczba postów : 695
To co napisał Ega to znaczenia kryształów z Nowego kanonu czyli jak medytujesz, taki masz kryształ i nie masz władzy nad tym. Tutaj łączymy oba kanony więc podsylam wam znaczenia kolorów ze starego kanonu:
Znalazłem filmik na temat znaczenia kolorów kryształów i żółty został wytłumaczony w taki sposób:
"Żółty jest kolorem przeznaczonym dla Strażników. Strażnicy są skupieni na innych umiejętnościach takich jak: śledzenie, nadzór technologii (Nie jestem pewny, czy dobrze przetłumaczyłem. Może chodzi o sprawdzanie monitoringu itp.) i szpiegostwo. I ich głównym celem jest szukanie i niszczenie śladów Ciemnej Strony."
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to nie każdy szpieg ma żółty kolor. Bardziej chodzi o to, że żółty jest przeznaczony dla osób, które prowadzą śledztwo, by znaleźć i zniszczyć oznaki Ciemnej Strony. Czyli np. Sith, który szpieguje w Republice miałby czerwony kolor miecza, a Jedi, który pod ukryciem (czyt. w masce) szuka w Zakonie osób służącym ciemnej stronie Mocy, będzie dzierżył żółty kryształ.
Źródło:
"Żółty jest kolorem przeznaczonym dla Strażników. Strażnicy są skupieni na innych umiejętnościach takich jak: śledzenie, nadzór technologii (Nie jestem pewny, czy dobrze przetłumaczyłem. Może chodzi o sprawdzanie monitoringu itp.) i szpiegostwo. I ich głównym celem jest szukanie i niszczenie śladów Ciemnej Strony."
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to nie każdy szpieg ma żółty kolor. Bardziej chodzi o to, że żółty jest przeznaczony dla osób, które prowadzą śledztwo, by znaleźć i zniszczyć oznaki Ciemnej Strony. Czyli np. Sith, który szpieguje w Republice miałby czerwony kolor miecza, a Jedi, który pod ukryciem (czyt. w masce) szuka w Zakonie osób służącym ciemnej stronie Mocy, będzie dzierżył żółty kryształ.
Źródło:
Ostatnio zmieniony przez Talym dnia Wto Sie 23, 2016 8:41 pm, w całości zmieniany 1 raz
Talym- Admin
- Liczba postów : 332
No właśnie gadałem dzisiaj na temat tego filmiki z Egą O tym że jest bez sensu D:
Skoltus- Agent
Poprawione, teraz ten żółty przynajmniej robi sens i tak jak Sall napisała, to co opisałem jest nowokanoniczne, dla osób używających starych kryształów znaczenia też są ze starego kanonu, czyli to co na obrazku
Gość- Gość
Tak sobie przypomniałem o tym poradniku i o Skolu i pomyślałem, że ciekawe byłoby wymyślenie własnych znaczeń dla kryształów. Komuś się to podoba - medytuje nad kryształem, żeby nabrał takiego koloru. Komuś się to nie podoba - wydobywa/tworzy kryształ tego koloru. Czy to nie jest dobry pomysł?
Talym- Admin
- Liczba postów : 332
Ooo dobre, w swtor jest mnóstwo odcieni i kolorów, może wymyślmy coś takiego... Odbiegnijmy trochę od kanonu
Ansarras- Sith
- Liczba postów : 695
Talym napisał:Tak sobie przypomniałem o tym poradniku i o Skolu i pomyślałem, że ciekawe byłoby wymyślenie własnych znaczeń dla kryształów. Komuś się to podoba - medytuje nad kryształem, żeby nabrał takiego koloru. Komuś się to nie podoba - wydobywa/tworzy kryształ tego koloru. Czy to nie jest dobry pomysł?
No też myślałem o tym, moim skromnym ... kogo ja oszukuje, moim mającym ogromną ważność zdaniem ubarwiło by to rozgrywkę a jeżeli ktoś powie "ale w lore tak nie ma ..." to nie urząd skarbowy tu nas z lore nikt nie będzie rozliczać
Skoltus- Agent
„Kryształ jest sercem ostrza.
Serce jest kryształem Jedi.
Jedi jest kryształem Mocy.
Moc jest ostrzem serca.
Wszystkie są ze sobą powiązane.
Kryształ, ostrze, Jedi.
Jesteśmy jednością.”
Serce jest kryształem Jedi.
Jedi jest kryształem Mocy.