Dyskusje - EP VI
+11
Zim
Bobik
Ansarras
Sylph
Eliphas
Elisas
Maginia
Talym
Kamzo
Isminah
Col'sheer'ee
15 posters
Strona 8 z 13
Strona 8 z 13 • 1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13
Re: Dyskusje - EP VI
Elisas napisał:"Zagubiony w czasoprzestrzeni" to przewspaniała pozycja, będąca jednocześnie jednym z największych skarbów współczesnej kultury polskiej. Pomimo, że niedawno została wydana, już bezlitośnie udowadnia nam problemy, z którymi rodzime społeczeństwo nie może sobie poradzić od lat.
Pod genialnymi, wyrazistymi kreacjami bohaterów dramatu, absurdalnym humorem i szeregiem środków wyrazu przypisanych grotesce, Ansarras ukrył głębokie i palące treści. Bezlitośnie wytyka upadek obyczajów, odejście od dziedzictwa przodków w imię buntu, który zaprowadził nowy porządek pogłębiający jedynie rozprzestrzeniający się chaos. Autor porusza wątek idei wolności, wypaczonej go granic absurdu i usprawiedliwiającej wszelkie niegodziwości oraz gwałty zadane w bezlitosnym konflikcie pokoleń.
"Zagubiony w czasoprzestrzeni" to lektura wyjątkowa, której nie można czytać bezrefleksyjnie i jedynie w celach czysto rozrywkowych. Ansarras zawarł w niej przesłanie i ostrzeżenie, które zostało gdzieś zagubione we współczesnym świecie.
Namówił
Skoltus- Agent
- Liczba postów : 677
/bow
Dziękuję, dziękuję.
Dziękuję, dziękuję.
Ansarras- Sith
- Liczba postów : 695
Shurri wrzucisz zagubionego na sam koniec jak czytać?
Ansarras- Sith
To że jestem na szkoleniu i nie ma mnie 2 dni w grze, nie znaczy jak widać że moja postać nie pojawia się w opisach(dzieki Sylph).
Witma czyżby rozdziewiczona?
Witma czyżby rozdziewiczona?
Co? Ale że czemu? O.o *idzie myszkować w opisach*
Wlaśnie, Bobik. Witma nie ma komu się zwierzać i plotkować, bo nie ma Bobeeck. D: Jak wrócisz ze szkolenia, to rezerwuję ją na pogaduchy!
Wlaśnie, Bobik. Witma nie ma komu się zwierzać i plotkować, bo nie ma Bobeeck. D: Jak wrócisz ze szkolenia, to rezerwuję ją na pogaduchy!
Maginia- Zarząd Tarczy
- Liczba postów : 483
Maginia napisał:Co? Ale że czemu? O.o *idzie myszkować w opisach*
Skoltus napisał:Leżeli na łóżku w pomieszczeniu zapełnionym przez sprzęt wojskowy.
- Nawet nie pamiętam jak tu przyszłam, czemu akurat tu? – zapytała Witma.
- Moc Cię przyprowadziła – zażartował sobie żołnierz.
Milczeli.
Teraz ogarnęłam, że to tak trochę w wiedźminowym stylu. XD
Hmmmm, jak ktoś chce się dowiedzieć, to musi przycisnąć postać w rp. A moze się dowie.
Hmmmm, jak ktoś chce się dowiedzieć, to musi przycisnąć postać w rp. A moze się dowie.
Maginia- Zarząd Tarczy
- Liczba postów : 483
Niech go Sindo dorwie... sam pozbawi go dziewictwa... jak tak mozna z kwiatuszkiem :-)
Eliphas- Zarząd Tarczy
- Liczba postów : 656
Jeżeli kwiatuszek chciał to co Sindo do tego moze miała chcice na kiełbe :p
Ansarras- Sith
Trywializujesz tę być może piękną i ważną dla niej chwilę.Ansarras napisał: moze miała chcice na kiełbe :p
Ansarras w swojej recenzji dzieła "Rozmowa" autorstwa znanego i uwielbianego przez czytelników Skoltusa, dokonuje deprecjonowania piękna i głębi wydźwięku tego utworu, zastępując go bezpretensjonalną i nieparlamentarną interpretacją wydarzeń zawartych w tymże dziele. Jednocześnie należy pamiętać o rzeczy ważnej która, niech będzie przestrogą dla kolejnych autorów trudniących się w tak niewdzięcznej i wielopłaszczyznowej sztuce, jaką jest pisanie recenzji. Każde dzieło należy interpretować jako swoistą jednostkę, zawieszoną w oceanie danego gatunku literackiego. Unaoczniając mój przykład, należy pamiętać, że jedno wydarzenie - choćby najbardziej równokształtne do drugiego, zaprezentowanego w innym dziele literackim - mogą mieć inny wydźwięk interpretacyjny w zależności od nakreślonego wcześniej oceanu gatunku literackiego. Ansarras w swojej recenzji popełnia właśnie ten błąd. Stosuje podobieństwo wydarzeń do innych utworów - przekonując czytelnika, że są one pretensjonalne i niewymagające. Jednak tekst "Rozmowa" kładzie podwaliny pod zupełnie nowy gatunek literacki - który odmiennie niż pozostałe tego typu utwory, należy interpretować w innej konwencji - piękna i delikatności ...
Tekst napisany w celach humorystycznych nie miał na celu obrażenie kogokolwiek
Tekst napisany w celach humorystycznych nie miał na celu obrażenie kogokolwiek
Elisas- Jedi
- Liczba postów : 238
Kocham Cię <3 hahahahaha ubawiłem się to czytając
Ansarras- Sith
W związku z masowo pojawiającą się falą nadinterpretacyjnych recenzji, dotyczących umieszczanych na tymże forum grafomańskich tekstów o charakterze quasi-literackim, pragnę przypomnieć autorom owych recenzji, że przedmiotowe teksty opisują rzeczywistość więc są w zasadzie dziełami dokumentalistycznymi. Wszelkie zatem doszukiwnie się symboliki, odniesień oraz ukrytych warstw filozoficznych, jest nie na miejscu, a nawet pozwala podejrzewać autora o to, że celem tych pseudo-analiz było ośmieszenie analizowanych dzieł, poprzez ironiczne i szydercze zaliczenie ich do kanonu literatury pięknej, do którego jednakowoż nie należą.
Sądziłem iż jest to parabola.
Ansarras- Sith
@ Bobik Dzieła dokumentalistyczne odnoszące się do fikcyjnej rzeczywistości i wydarzeń dziejących się w jej ramach?
Literatura piękna zna przypadki prozy, mający charakter opisu wydarzeń dziejących się w pewnej określonej rzeczywistości, a posiadających pewną głębie interpretacyjną. Można by tu przytoczyć takie dzieła jak : Pan Tadeusz, Cierpienia młodego Wertera czy chociażby Dziady część III.
Jak widać proza opisująca wydarzenia z fikcyjnych rzeczywistości również zaliczana jest do kanonu literatury pięknej i można ja z powodzeniem interpretować. Tak więc w tekstach tu zawartych, jak chociażby recenzowany "Zagubiony w czasoprzestrzeni" czy "Rozmowa" można szukać głębi wyrazu - którą autor niewątpliwie nam - czytelnikom - chciał przekazać.
Tekst napisany w celach humorystycznych nie miał na celu obrażenia kogokolwiek
Literatura piękna zna przypadki prozy, mający charakter opisu wydarzeń dziejących się w pewnej określonej rzeczywistości, a posiadających pewną głębie interpretacyjną. Można by tu przytoczyć takie dzieła jak : Pan Tadeusz, Cierpienia młodego Wertera czy chociażby Dziady część III.
Jak widać proza opisująca wydarzenia z fikcyjnych rzeczywistości również zaliczana jest do kanonu literatury pięknej i można ja z powodzeniem interpretować. Tak więc w tekstach tu zawartych, jak chociażby recenzowany "Zagubiony w czasoprzestrzeni" czy "Rozmowa" można szukać głębi wyrazu - którą autor niewątpliwie nam - czytelnikom - chciał przekazać.
Tekst napisany w celach humorystycznych nie miał na celu obrażenia kogokolwiek
Elisas- Jedi
- Liczba postów : 238
ze tak za przeproszeniem... co wy *rozglada sie czy Gosia widzi* pier...dzielicie
Eliphas- Zarząd Tarczy
- Liczba postów : 656
@Elisias. Zakładamy że autorem dzieła jest niejaki Ansarras, a więc postać dla której owa rzeczywistość fikcją nie jest.
Magiś dzięki za rp nareszcie coś w starym stylu bez rolli. Chociaż walki ciężko tak prowadzić co zauważyłem dzisiaj. Hmm... Będzie opis jakiś? ^^
Ansarras- Sith
Eee nie umiecie się bawić. Sztywniacy.
Ansarras- Sith
Nie no... co wy? Jak możecie tak dyskryminować Ansarrasa?
Przecież zbawicielka galaktyki jest równie prawdopodobna jak 17 letnia lesbijka znająca 5 form walki mieczem świetlnym na poziomie dobry-znakomity, oraz znajomość podstaw biologii, chemii organicznej, podstawowa wiedza pilotowania, konstrukcji maszyn oraz droidów, znajomość filozofii, ideologii i języka Sithów na poziomie zaawansowanym (tak, wiem, nauczyła się tego w gimnazjum).
Przecież zbawicielka galaktyki jest równie prawdopodobna jak 17 letnia lesbijka znająca 5 form walki mieczem świetlnym na poziomie dobry-znakomity, oraz znajomość podstaw biologii, chemii organicznej, podstawowa wiedza pilotowania, konstrukcji maszyn oraz droidów, znajomość filozofii, ideologii i języka Sithów na poziomie zaawansowanym (tak, wiem, nauczyła się tego w gimnazjum).
Ostatnio zmieniony przez Sylph dnia Pią Maj 27, 2016 11:05 am, w całości zmieniany 2 razy (Reason for editing : literówka ;))
Sylph- Sith
- Liczba postów : 41
Strona 8 z 13 • 1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13
Strona 8 z 13
Pozwolenia na tym forum: